Nettskyen

Dette ordet bruker vi for å betegne et gigantisk nettverk bestående av servere som kan befinne seg hvor som helst i verden, som kobles sammen og sammen utgjør et lite økosystem. Her kan du kjøre programmer, administrere og lagre data samt levere tjenester og innhold som for eksempel E-post, sosiale medier, videostrømming, etc. Ved hjelp av skyen får du tilgang til filer lastet opp på nettet, og du slipper å ha den lagret på din personlige datamaskin.

På norsk er det vanlig å bruke ordet skyen eller nettskyen om denne eksterne lagringsplassen, og på engelsk heter det «cloud computing». Å benytte seg av skyen er praktisk, da den gir deg tilgang til filer du trenger fra en hvilken som helst enhet som er koblet til Internett – uten at det må gå ut over enhetens lagringsplass.

Ulike skyer til ulike formål

Hos bedrifter er det vanlig å benytte seg av fire forskjellige for å distribuere filer i nettsky. En offentlig sky lar bedriften dele filer og tilby tjenester over nett som alle kan benytte seg av, mens en privat sky bare deler over et lite lokalt driftet nettverk. En hybridsky er en blanding av disse to, og kan dele sine tjenester mellom private og offentlige skyer, avhengig av hva formålet er. Den siste typen kaller vi fellesskapskyer, og disse lar organisasjoner dele filer og ressurser mellom hverandre.

Det er ingen tvil om at skyen har kommet for å bli, selv om enkelte har uttrykt skepsis overfor å legge viktig informasjon inn i eksterne nettskyer, men det forventes likevel at skyen kommer til å påvirke IT-bransjen i stor grad fremover. Fleksibiliteten og kostnadseffektiviteten skyen byr på gjør at stadig flere lar seg friste, og ønsker å lære mer om såkalt «cloud-infrastruktur» – slik at de kan høste fruktene av denne sparsomme måten å dele ressurser på.