Hva tenker Therese Gule om Analytics og Digital Innsikt i 2018?5 min read

Therese Gule, Health Analytics Lead at Every Norge

Hva var, etter din oppfatning, det viktigste som skjedde innen Analytics og Digital innsikt i 2017?
2017 var året vi startet å se fremtiden i praksis her hjemme. Førerløse busser ble testet og planlagt ut i trafikk både i Oslo og Stavanger, Yara/Kongsberg bante vei for en ny skipsæra i Norge med verdens første autonome skip, medisin ble mer persontilpasset og både personalsjefer og kunderådgivere fikk hjelp av nye virtuelle agenter eller chatboter. Kunstig Intelligens tok en tydeligere posisjon i sentrum av digitaliseringsuniverset, og alle ønsker å benytte data, sensorer, maskinlæring og kunstig intelligens taktisk og strategisk for mer konkurransekraft.

2017 var også året vi ble mer opptatt av datasikkerhet og etikk. GDPR, personvernforordningen, som trer i kraft 25.mai 2018 fikk mange til å tenke nytt rundt datalagring samtidig som blockchain teknologien åpnet opp nye muligheter rundt disrupsjon og datadeling. Microsoft lærte at prøver du kopierer et menneske kan du få med både gode og dårlige egenskaper da chatbot’ene de utviklet ble både rasistiske og nazister. Veldig mye spennende er på gang, samtidig er mye teknologi på barnestadiet fortsatt og må lære seg å bli bedre. Det fikk også IBM erfare da Watson foreslo dødelig medisin til kreftpasienter i Danmark.


Hva blir, etter din oppfatning, det viktigste som vil skje innen Analytics og Digital innsikt i 2018?
Kunstig Intelligens blir et must have for alle bedrifter i 2018. Personlig håper jeg på store gjennombrudd innen helse, både innen automatisert diagnostisering, presisjonskirurgi og tilpasset medisinering. Jeg går gjerne med sensorer som automatisk måler medisinske verdier som blodtrykk, blodsukker, temperatur, glukoseverdi eller hjerterytme som kan predikere og gi beskjed ved uregelmessigheter eller avvikende målinger. Eller kanskje blir det baderomsspeilet mitt om morgenen som analyserer ansiktet mitt og gir meg en status?
I 2018 forventer jeg også å se flere analyse ekspertsystemer tilpasset bransjer eksempelvis advokater, journalister, skole og utdanning, transport, helse og finans. Tjenestene vil fortsette å bli mer modne, både innen sky, kunstig intelligens, nettverk og sensorer, og bedriftsledere er mer oppmerksomme på mulighetene og vil investere samt prioriterer å sette «datadrevet» som en del av strategien. Tror også vi ser flere bedrifter ansette Chief Data Officer/Chief Analytics Officer.
Kunstig intelligens blir mer integrert inn i forretningsapplikasjoner, og algoritmer, modeller og data blir mer tilgjengelige for alle. Vi vil se flere kognitive tjenester i bruk, som mer avansert analyse og tolkning av tekst, tale, bilder og video. Sammensmelting av data med utvidet virkelighet og digitale tvillinger er også superspennende muligheter jeg tipper vi vil se mer av i år.
Vi vil alle få et mer bevisst forhold til datasikkerhet, og jeg tror vi vil se mer av kunstig intelligens i beskyttelse mot datahackere, og dessverre kanskje motsatt også i cyberangrep.

Jeg tror 2018 blir et stort år for nye innovasjoner, med enda flere nye startups og spennende nye datadrevne produkter og tjenester. Så tror jeg de store IT-gigantene vil fortsette å kjøpe opp små aktører og bli stadig mer mektige.


Mange snakket om robotisering i 2017 – hvordan tror du dette vil påvirke norske virksomheter i 2018?
Digifrid var Norges første kommunale robot, og etter den har flere og flere manuelle oppgaver i det offentlige Norge blitt automatisert. Jeg tror dette bare vil fortsette med stor kraft i 2018 i alle bransjer. Det er mange prosesser som er repetitive og manuelle som kan settes ut til en maskin. Videre tror jeg etterspørselen av RPA som vi ser den i dag vil stagnere etter hvert som digital gjeld moderniseres. Fagapplikasjoner vil ha mer innebygget intelligens og automasjon, og kan enklere integreres med hverandre og utfører arbeidsoppgavene selv som i dag er tidkrevende og risikofylt.
Industrirobotene vil vi se mer og mer av, både hos bedrifter og i hjemmet. De blir også smartere og mer menneskelig etter hvert som de får implementert mer kunstig intelligens og kognitive egenskaper.  Hos restauranten Mini Chef i Lego House i Billund har de allerede erstattet kelneren med robot. Gleder meg til jeg får min egen robot-kokk hjemme!
Det vi må jobbe mer med i 2018 er endringsledelse, og hvordan ha gode prosesser rundt fordeling av arbeidsoppgaver mellom mennesker og maskiner. Lederne må ha et bevisst forhold rundt hva som kan settes ut til en maskin, og hva den fristilte tiden til arbeiderne skal prioriteres til. Det er spådd at kunstig intelligens vil fjerne 1,8 millioner jobber, og samtidig skape 2,3 millioner. Omstillingen krever at vi vil måtte jobbe annerledes.
Big data er i ferd med å dø som begrep, og Business Intelligence ser ut til å gå samme retning. Hva synes du er det beste begrepet som kan erstatte disse?
Vi har data, ikke nødvendigvis «big data» eller «small data». Og vi har smart bruk av data som kan gi innsikt og handling. Business Intelligence blir ofte assosiert med tradisjonelle metoder og verktøy for rapportering og datavarehus. BI er overhodet ikke død, men den har blitt omdefinert til å bli smartere, mer proaktiv, integrert og i sanntid. I tillegg vil vi kunne kommunisere mer naturlig med data, med tekst og tale (NLP).

Kanskje Kunstig intelligens vil ta over som et paraplybegrep for kombinasjonen av tradisjonelle teknikker og moderne verktøy siden det meste smelter sammen?  Og at vi benevner det i forhold til hvor intelligent løsningen er (svak AI, sterk AI).


Hvilke nye begrep tror du vil dukke opp innen vårt fagfelt i 2018?
Jeg tror vi vil lese mer om mixed reality hvor data og AR/VR smelter sammen. Så tror jeg vi vil se mer til Analytics Microservice plattformer som er API markedsplasser hvor aktører kan selge data som kan benyttes til å trene og utvikle modeller. Kanskje Augmented analytics kommer opp som nytt begrep, rundt automasjon av databehandling og analyse?
Deep Learning, Edge analytics og sanntidsanalyse er ikke nye begrep, men jeg tror de vil dukke opp mye også i 2018.
Uansett verktøy; Magien skjer først ved kombinasjonen og samarbeid mellom data, fageksperter og forretning. Kunstig intelligens vil være overalt, men det er opp til oss mennesker å gjøre det beste ut av mulighetene.
Ønsker alle et godt kunstig intelligens år
 
 

About Therese Gule