Intervju med Stig Sjursen i Orkla IT.4 min read

BI-blogg har tatt en prat med Stig Sjursen som er BI-ansvarlig i Orkla IT. Vi snakket om løsningen som ble nominert til årets BI-pris.

stig-sjursen

 

Stig Sjursen, Head of Department, Business Intelligence at Orkla IT

 

 

 

 

Kan du fortelle litt om Orkla?
Orklas historie går over 350 år tilbake i tid og vi er i dag en ledende leverandør av merkevarer og konseptløsninger til dagligvarehandel, faghandel, storhusholdning og bakerimarkedet. Hovedmarkedene er Norden og Baltikum, men vi har også sterke posisjoner innen utvalgte kategorier i Sentral-Europa og India. I Norge har vi kjente merkevarer som bl.a. Grandiosa, Toro, Nidar, Sætre og Möller’s. Vi er 15.000 ansatte, notert på Oslo Børs og hadde i 2015 en omsetning på 33 mrd. kroner.

orkla2

 Hva var bakgrunnen og forretningsutfordringen for løsningen som ble nominert?

Orkla slik det er i dag har blitt til gjennom mange oppkjøp av selskaper. Tidligere var vi organisert slik at enkeltselskapene skulle være mest mulig autonome, og det innebar også å ta IT-beslutninger i hvert enkelt selskap. Nå ser vi i mye sterkere grad nytten ved å jobbe som «ett Orkla», hvor vi drar nytte av synergier og skalafortrinn, samtidig som resultatansvaret ligger lokalt hos det enkelte selskap. Med mer enn 30 ulike ERP-løsninger som primært er lokalt tilpasset på selskapsnivå, var det behov for en mer presis styringsinformasjon på konsernnivå, for å få sammenlignbare nøkkeltall og et solid analysegrunnlag på alle nivåer i Orkla.

 Hvordan var utviklingen av løsningen og hva har vært de viktigste tiltak?
Å hente frem alle detaljene fra dagstransaksjoner og bygge opp en logikk og en hierarkisk struktur på disse, for så å presentere en så stor mengde data på en personalisert, brukervennlig måte med mulighet for å bryte ned informasjonen, har vært en meget stor utfordring. Valget falt på en modernisering av vårt datavarehus, basert på in-memory-teknologi med optimalisert datavarehus, front-end-suite, datakvalitet og integrasjonsplattform. Utfordringene var mange, men god dynamikk og høy kompetanse i prosjektgruppen, bestående av BI-arkitekter-, utviklere og prosjektleder fra Finans, gjorde at vi løste disse fortløpende. I tillegg hadde vi en dedikert styringsgruppe. Særlig krevende var det naturligvis å styre prosjektet på tid, kostnad og kvalitet, med mer enn 85 mennesker involvert, masterdatakompleksiteten i et så stort konsern og flere datavarehus som skulle migreres til en ny plattform. Et av de viktigste tiltakene vi gjorde var å begrense scope til å tilfredsstille konsernfunksjonenes primærbehov.
orkla-3

Hvordan er prosjektet blitt forankret på forretningssiden og i ledelsen?
Det startet med at vi fikk en dyktig pådriver på ledernivå, med store kunnskaper om Orklas analytiske forretningsbehov. Deretter ble visjonen og prosjektet forankret i Orklas konsernledelse, som var med på å sette premissene for løsningen.

Har dere planer for videre utvikling av løsningen?
Ja, mulighetene er veldig mange, også for øvrige konsernfunksjoner utover finans og i de lokale selskapene.

Kan dere beskrive hva løsningen gjør?
Den gir beslutningstakerne en intuitiv presentasjon av styringsinformasjonen for 3 av 4 forretningsområder (49 selskaper pt.) på salg og lønnsomhet. Løsningen er rollebasert, interaktiv og har et «superfilter», der brukeren kan søke på og bryte ned dataene på detaljnivå. I praksis vil våre konsernfunksjoner og forretningsområder ha til gang til denne styringsinformasjonen, basert på samme detaljerte data som enkeltselskapene. Fra tidligere å være begrenset til aggregerte data som ble månedlig oppdaterte, er dataene nå hyppigere oppdatert med muligheter for å drille ned i lagene i ett og samme dashboard.

Hva betyr det at dere ble nominert til BI-prisen for Beste praksis?
Det aller viktigste er selvfølgelig responsen på prosjektet/løsningen i egen organisasjon. Orka IT har kanskje Nordens fremste kompetansemiljø på SAP Analytics og har med dette prosjektet levert kanskje et av Europas mest komplekse BI-leveranser i år, ifølge SAP. Å bli nominert til «BI Prisen for Beste praksis» er en faglig anerkjennelse «på hjemmebane» og som gjør oss stolte. Jeg unner både teamet vårt og våre partnere Cognizant, SAP og BI drill denne æren ved å være nominert som finalist. Hvis vi med denne oppmerksomheten kan være til inspirasjon for det norske BI-fagmiljøet, så er det kjempehyggelig.

Tusen takk for at dere stiller opp i BI-blogg. Vi ønsker deg og hele BI-avdelingen, lykke til videre!

 

About Arne Rosness