Espen Langbråten, fagansvarlig BI hos Europris, om BI i 20162 min read

Espen Langbråten

Espen Langbråten

Fagansvarlig BI

Europris AS

 

 

Hva var, etter din oppfatning, det viktigste som skjedde innen BI i 2015?

Det er lett å sette dette spørsmålet i kontekst av egen arbeidsplass og hvis jeg skal tenke det er det to ord som dukker opp; enkelhet og tilgjengelighet. Det har vært det viktigste vi har jobbet med i 2015.

Hvis man ser litt utenfor sin egen boble er nok ikke det så langt unna sannheten der heller. Fler og fler leverandører ser at slaget står om å gjøre beslutningsgrunnlagene så enkle visuelle og tilgjengelige som mulig. Microsoft sitt oppkjøp av Datazen er et godt eksempel på dette, hvor Microsoft nok har slitt med å nå opp til de beste i klassen på datavisualisering, men ved å integrere Datazen har de klart å skape noe som er veldig visuelt informativt og enkelt å implementere mobilt. Det sagt har vi gått en litt annen vei for visualisering av data, og bruker verktøykassen vi hadde tilgjengelig.

Datazen8

 

 

 

 

 

 

 

– Hva blir, etter din oppfatning, det viktigste som vil skje innen BI i 2016?

Jeg tror faktisk svaret på det er det samme som over. Det viktigste vi gjør er å levere best mulig informasjon så enkelt som mulig til beslutningstagerne. Min viktigste fanesak er å gjøre mest mulig ut av de dataene vi har så enkelt og kostnadseffektivt som mulig. Det er til tider utfordrende å regne hjem BI/Datavarehus kostnadene, og med større usikkerhet i det økonomiske landskapet nå enn tidligere tror jeg vi blir nødt til å utnytte det grunnlaget vi har enda bedre.

 

– Man har snakket om big data en stund nå. Tror du det tar av i Norge i 2016? Hvorfor/hvorfor ikke?

Konsulenthusene har en tendens til å mene at hvis du ikke følger med og tar i bruk Big Data nå blir du løpt fra på startstreken. Jeg er av den oppfatning at det er mye viktigere og fullt ut utnytte de dataene man allerede har og er lettere tilgjengelig, før man eventuelt skal sette i gang et Big Data initiativ. Tror fortsatt det er mange som har utfordringer med å se smarte nok bruksområder, inkludert meg selv. Så spørsmålet om Big Data tar av i Norge, neppe, men tror at de som ser praktisk nytte av det vil ha glede av det, slik som det er med det meste.

 

– Hvilket nytt begrep/område innen BI tror du dukker opp i 2016?

Håper egentlig ikke det kommer så mange nye begreper. Hva gjelder områder tror jeg datavisualisering og tilgjengelighet kommer til å få mye fokus sammen med analytics. Evnen til å kunne predikere og se ting i sammenheng  vil nok gi store konkurransefortrinn i tiden fremover. I den forbindelse tror jeg å utnytte skytjenester som Google Big Query og AWS vil bli mer utbredt.

Godt nyttår!

Hilsen Espen

About Arne Rosness