Datazen-Microsoft sitt nye visualiseringsverktøy!5 min read

 

Martin kopi (2)

 

 

 

 

Martin Keseler Barland, Brobygger  i NextBridge Consulting.

 

I april 2015 annonserte Microsoft at de kjøpte et firma med navn Datazen. For mange kom det som en overraskelse, men for meg som har brukt Datazen i over et år var det en veldig hyggelig overraskelse. Jeg sitter nemlig med et meget godt inntrykk av Datazen. Det er derfor  moro å se at det er flere og flere får øynene opp for dette verktøyet.

Hva er Datazen?

Datazen er et visualiseringsverktøy lagd av firmaet Datazen, tidligere kalt Component Art. Vektøyet er laget for å fungere utmerket på alle mobile plattformer, og designet for touch. Datazen har native apps for hver plattform som betyr at uavhengig om du bruker en iPad, iPhone, Android,Windows mobil eller nettbrett, vil du få en opplevelse du kjenner igjen. Det er også mulig å se dashboardene i en browser om det er ønskelig. Ved hjelp av Datazen Publisher appen til Windows 8 kan du raskt lage et dashboard. Detsom kan deretter publiseres og vips har alle med tilgang mulighet til å se dashboardet på sin device. Datazen gir også brukerne mulighet til å kommentere dashboards og fungerer både online og offline, noe enhver mobil applikasjon burde støtte.

BIBlogg

 

Datazen design og visjon

Hovedfokuset til Datazen er mobilrapportering. På grunn av dette er det tatt noen designvalg som jeg personlig liker, men som andre stusser litt på. Eksempler på dette er ting som at man kun kan bruke predefinerte visuelle elementer og at det ikke er mulig å zoome. Datazen, som firma, har sagt at dette er på grunn av at de vil at brukeren skal kunne oppfatte det som er på skjermen med et enkelt overblikk. Predefinerte elementer som enkelt dras ut på designflaten i designeren hjelper med dette, og sørger for at alle elementer spiller på samme lag. Zooming hadde kanskje vært fint, men kanskje det finnes en annen, kanskje en bedre, løsning for å virkelig få vist det du vil fortelle med et dashboard uten at man må måtte zoome. For å hjelpe med dette er det er mulig å designe forskjellige versjoner av dashboardet ditt som passer til bruk på en vanlig datamaskin, nettbrett eller mobil. Kanskje er ikke et verdenskart det beste å bruke når en person skal se på dashboardet på en mobil, alle land blir hvertfall veldig små og nærmest umulig å trykke på. Da er kanskje bedre å highlighte noe annet mer og fjerne kartet helt for denne visningen.

Enkelt i bruk

Datazen kommer med et gitt sett av grafiske elementer. De dekker de aller fleste behov. Fra Datazen kom ut er det blitt lagt til flere slike elementer og det kommer enda flere i fremtiden. I tillegg er det også mulig å bruke egendefinerte kart. Jeg er for eksempel ikke så glad i det predefinerte Norgeskartet i Datazen så jeg pleier å hente et annet kart fra for eksempel Kartvesenet og bruke dette istedenfor når jeg skal ha et Norgeskart. For at en bedrift skal føle seg igjen i farger og bakgrunner finnes det en god del fargepaletter tilgjengelig, men også her er det det mulig å lage en «pakke» med bakgrunner og fargevalg for å passe bedriften bedre. Å sette opp denne pakken er per i dag litt jobb, men om man har noen gode designere tilgjengelig burde det ikke være avskrekkende.

Det er viktig å huske at Datazen kun er et visualiseringsverktøy. Datazen vil ikke magisk rense eller ordne dataen som skal ligge til grunn for de rapportene og dashboardene du vil lage. Veien fra at dataen er på plass til at alle brukere kan se dashbaordene på sin device blir derimot veldig kort ved hjelp av Datazen. Datazen er heller ikke et verktøy for utforskning på dataen din. Da vil et verktøy som f.eks Tableau være det du er ute etter. Datazen er visualisering og lagd for mobile plattformer med mulighet for å vise dataen i browseren din i tillegg. Du må forvente å bruke tid på å organisere og rense daten din for å få full effekt av Datazen, men det burde du kanskje bruke en del tid på uansett hvilket frontend verktøy du bruker eller hva?

Datazen 4

Kom i gang med Datazen

For alle som kjører SQL Server Enterprise Edition 2008 eller nyere er Datazen gratis! Datazen Server kan lastes ned her! For å sette opp en test/utviklingsserver  i Azure syns jeg selv at denne bloggen er veldig beskrivende: Les bloggen her! Vil du installere on-premise vil fortsatt denne bloggen gi en god pekepinn på hvordan du kan gå frem.

Som nevnt tidligere er jeg stor fan av Datazen og jeg er veldig spent på hvordan Microsoft planlegger å inkludere Datazen med resten av sin BI plattform. Skal Datazen bli Microsoft sin mobile plattform alene, skal den slås sammen med PowerBI sin mobile app eller vil begge deler fortsette å leve samtidig? Er du interessert i mobil rapportering er hvertfall Datazen et produkt du definitivt burde se nærmere på. Du kan laste ned Datazen Publisher her! , og begynne å lage dine egne dashboards med en gang. Det er mulig å bruke lokale Excel filer som datakilde så du kan raskt få en «feeling» på hvor enkelt produktet er i bruk. Vil du koble deg mot andre datakilder eller publisere dashboardene dine trenger du en Datazen server, men om du er en SQL Server Enterprise Edition 2008 eller nyere kunde kan denne som sagt lastes ned gratis. Serveren er også tilgjengelig for alle med et MSDN abbonement, bare søk etter Datazen.

Hilsen Martin Keseler Barland

About Arne Rosness