Hva tenker Christopher Conradi om BI i 2014?3 min read

christopher conradi2

 

 

 

Intervju med Christopher Conradi, Enterprise sales manager, Google

 

– Hva var, etter din oppfatning, det viktigste som skjedde innen BI i 2013?

Uten tvil mener jeg dette er Googles introduksjon av Knowledgegraph. (http://en.wikipedia.org/wiki/Knowledge_Graph) Du vet, den faktaboksen som kommer opp på høyre side av Google søketreff. Koblingen fra Knowledgegraph til BI er nok ikke åpenbar, men måten Google har begynt å kartlegge informasjon ved å semantisk kartlegge informasjon og koblinger mellom den vil nok på mange måter revolusjonere måten vi konsumerer informasjon. Vi er i ferd med å gå bort fra å søke og få tilbake søketreff, over til å stille et spørsmål og få et svar tilbake. Se denne videoen for en video av hva Google Now gjør – mye på grunnlag av Knowledgegraph: http://www.youtube.com/watch?v=2vT0AWDq3DE

 
– Hva blir, etter din oppfatning, det viktigste som vil skje innen BI i 2014?

Videre utvikling av semantisk forståelse. Alle ser ut til å snakke om Big Data, men få har virkelige caser å vise til. Strukturert eller semistrukturert Big Data er på mange måter et spørsmål om skalering. Den store nøtten vi enda ikke har klart å knekke er ustrukturert data. Det å effektivt utnytte Big Data i tekst, bilder, video og lyd vil være en enorm forbedring av BI. Vil 2014 være året dette skjer? Forhåpentligvis ja, sannsynligvis nei. Men jeg tror vi kommer til å se store fremskritt skje i år. IBM Watson er i ferd med å bli voksen, SAS gjør spennende ting på området og Google har nylig ansatt Ray Kurzweil – verdens fremste navn innen kunstig intelligens og semantisk analyse – til å lede sin research-avdeling. Det blir spennende å se hva som kommer ut av dette ekteskapet.

 
– Man har snakket om big data en stund nå. Tror du det tar av i Norge i 2014? Hvorfor/hvorfor ikke?

Nei, jeg tror ikke det. Strukturert Big Data har vi svært lite av i Norge. Alt for mye får merkelappen «Big Data» fordi det er et buzzword som selger. Men, når alt kommer til alt, er det svært lite som faktisk er Big Data. Derfor er det på mange måter ikke et skrikende behov for løsninger rundt Big Data i Norge i dag. Ustrukturert Big Data derimot har vi i bøtter og spann. Også i Norge. Her er dagens løsninger for komplekse, for dyre og krever alt for lange prosjekter før man får noe verdi ut. Dagens løsninger er lite robuste og gir begrenset verdi i andre enden. Så fort man kan begynne å gjøre analyse av ustrukurert data i stor skala uten at det er for komplekst eller dyrt – først da kommer Big Data til å ta av i Norge. Og jeg tror enda vi er mer enn 12 måneder unna dette.

 
– Hvilket nytt begrep/område innen BI tror du dukker opp i 2014?

Det er tre begrep jeg ser mer og mer. Det første er «Dark Data«. Altså data man samler opp for «senere bruk», som bare ligger og tar plass. Som gull som ikke er hentet ut av gruva enda. Videre tror jeg «IT-gjeld» kommer til å komme høyere opp på agendaen i 2014. IT-gjeld er systemer man ikke har vedlikeholdt. Systemer som skulle vært byttet ut, oppdatert eller endret, men som ikke har blitt prioritert. IT-gjeld bidrar til høyere risiko, lavere fleksibilitet og økt frustrasjon hos bedrifter. Det er ofte hovedgrunnen til at utviklingen i en bedrifts IT går så sakte. Det tredje begrepet, eller området, tror jeg blir semantisk analyse. Altså analyse av tekstdata. Eller rettere sagt en forståelse av semantikken (betydningen) i tekstdata. Det å forstå betydning istedet for enkeltord gir deg utrolige muligheter.

 

About Christopher Conradi